Wanneer u last heeft van roodheid van de huid kan dat rosacea zijn. Volgens de National Rosacea Society treft deze chronische, inflammatoire huidaandoening wereldwijd miljoenen mensen, zowel vrouwen als mannen. Rosacea wordt gekenmerkt door een rood gezicht of nek met gebroken bloedvaten, met of zonder acne, en kan in families voorkomen. Je ziet het vaker bij patiënten met een lichte huid, maar ook andere huidtypes kunnen er last van hebben, zoals bv. Aziatische, mix- of donkerdere huidtypes.

Regel 1: Matig blootstelling aan zonlicht en stress

Ja, direct zonlicht en stress zijn de twee belangrijkste oorzaken van rosacea. Andere triggers kunnen de aandoening dan verergeren, zoals: koffie drinken, hete baden nemen, rode wijn drinken, in een hete sauna of stoombad zitten, en pittig en spicy voedsel eten. Door simpelweg uw blootstelling aan deze factoren te verminderen, kunt u roodheid onderdrukken, vooral als u een minder ernstig geval van rosacea heeft.

Regel 2: Sport met mate

Ironisch genoeg, hoewel lichaamsbeweging vaak wordt aanbevolen om stress te verminderen, kan het ook rosacea veroorzaken. Vooral wanneer men zeer intensieve sporten doet, waarbij het gezicht enorm rood kan worden. Gezondheidstherapeuten en huidexporten raden aan om veel ijswater te drinken, tijdens het sporten, om het gezicht sneller te laten afkoelen. Door te sporten vermindert het stressniveau ook weer, wat positief is voor rosacea te onderdrukken. 

Regel 3 Ga het huis niet uit zonder SPF ,ook in de winter

Iedereen zou zonnebrandcrème moeten gebruiken, maar je zou het ECHT moeten gebruiken als je rosacea hebt. Zonnebrandcrème beschermt tegen de schadelijke stralen die in de loop van de tijd rosacea creëren en verergeren. Nogmaals, direct zonlicht is een trigger voor rosacea. Zonnecrème gebruiken helpt voor iedereen met Rosacea, en moet het hele jaar rond worden gebruikt van januari tot december, ongeacht etniciteit of ras, en ongeacht of het regent of zonnig is.  Omdat mensen met rosacea vaak een gevoelige huid hebben, moet je een natuurlijke zonnebrandcrème gebruiken die zinkoxide of titaniumdioxide bevat, zodat je teint geen risico loopt op verdere irritatie. En streef altijd naar SPF 30 of hoger voor de beste bescherming. We raden de zonnecrèmes van mesoesteticbenelux en imageskincare aan bij Huidtherapiezuid!

Regel 4: maak een afspraak met een huidtherapeut.

Uw huidtherapeute heeft wellicht een oplossing voor rosacea, wat ook vaak gepaard gaat met droge huid, of zelfs couperose. We denken hierbij aan een rosacea of couperose peeling van imageskincare of mesoesteticbenelux bij Huidtherapiezuid in Antwerpen. De juiste dag-en nachtverzorging is heel belangrijk. Mesoestetic heeft bijvoorbeeld een specifieke rosacea crème en Imageskincare heeft daarvan een heel gamma, laat je zeker adviseren door de skinexperten van HuidtherapieZuid. De mesopeels, I peels en klassieke behandelingen in HuidtherapieZuid  geven on-middellijke verbetering van de roodheid, en geven geen bijwerkingen. Je gaat dus effectief minder rood naar huis dat dat je aanvankelijk binnen kwam. Daarna is het een kwestie van consistent de juiste dag-en nachtverzorging aanbrengen, en je niet te laten verleiden door koopjes op het internet, social media of uit de bio-winkel. Bij het stap-voor-stap opvolgen van het huidtherapie-zuid behandelplan, zou je al na 1 dag verbetering moeten zien, en wordt het steeds beter en beter, met een gemiddelde van 6 sessies.

Dermatologen en artsen daarentegen raden dan weer Rhofade en Soolantra aan. Beide crèmes worden dagelijks aangebracht om rosacea gerelateerde roodheid, bultjes en puistjes aan te pakken. De meeste patiënten beginnen hiervan binnen een paar weken een verschil te zien, hoewel het drie volle maanden duurt om volledige resultaten te zien van deze 2 crèmes op voorschrift. Bijwerkingen kunnen jeuk, branderig gevoel en stekend gevoel zijn, dit zijn symptomen die vaak gepaard gaan met de aandoening zelf. Naarmate rosacea verbetert, kunnen deze problemen ook beter worden.

Regel 5: contacteer een laser-centrum bij een ver stadium van Rosacea

Lasers worden over het algemeen gebruikt voor extremere gevallen van rosacea die huidverdikking en zichtbare bloedvaten in de huid hebben veroorzaakt,  maar ze kunnen ook helpen roodheid te verminderen. Je dokter kan een specifiek type laser voor je aanbevelen, maar over het algemeen wordt Excel V gebruikt of een gepulseerde kleurstoflaser zoals Vbeam Perfecta, om rosacea te behandelen. Hoeveel laser behandelingen u krijgt, hangt natuurlijk af van hoeveel roodheid u heeft en hoeveel u aan het einde nog wilt hebben. Sommige mensen zijn blij met een beetje roze dat achterblijft, terwijl anderen willen dat de rosacea 200% verdwijnt. De meeste patiënten doen minimaal zes lasersessies, terwijl anderen er meer dan 10 nodig hebben.  Na de eerste sessies laser raadt men twee tot drie keer per jaar onderhoudsbehandelingen aan, samen met een dagelijks gebruik van zonnebrandcrème, om de huid er kalm uit te laten zien. Kom je in aanmerking voor een laserbehandeling bij een ver gevorderd stadium van Rosacea? Een dermatoloog of huidtherapeute kan uw huid beoordelen en u laten weten of u een goede laser kandidaat bent.

Bent u geïnteresseerd?

Locatie AntwerpenArthur goemaerlei 50 Antwerpen Openingstijden
Ons team staat  6 dagen per week voor u klaar! Boek online
 • Ma 09:30-22:00
 • Di 09:30-22:00
 • Wo 09:30-22:00
 • Do 09:30-22:00
 • Vr 09:30-22:00
 • Za 09:30-22:00
 • Zo 09:30-22:00
ook geopend op zon- en feestdagen
Locatie HoogstratenBredaseweg 32 Hoogstraten Openingstijden
Ons team staat  6 dagen per week voor u klaar! Boek online
 • Ma 09:30-22:00
 • Di 09:30-22:00
 • Wo 09:30-22:00
 • Do 09:30-22:00
 • Vr 09:30-22:00
 • Za 09:30-22:00
 • Zo 09:30-22:00
ook geopend op zon- en feestdagen